Εξαίρεση των θαλασσαιμικών από τη μείωση των κύριων συντάξεων για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών

Εξαίρεση των θαλασσαιμικών από τη μείωση των κύριων συντάξεων για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών

Αρ. Πρωτ. 1483/10.11.2011

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Η ανηλεής και ανάλγητη πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πλήττει ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες χρήζουν μέριμνας και πρόνοιας από την Πολιτεία. Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, οι θαλασσαιμικοί υφίστανται μια σκληρή επίθεση, οδηγούμενοι στην ανέχεια. Η πολιτεία αναγνωρίζοντας το γεγονός, ότι η επιβίωση των πασχόντων θαλασσαιμικών σπανίως υπερβαίνει τα 55 έτη, θεσμοθέτησε για τους θαλασσαιμικούς ασφαλισμένους το δικαίωμα της συνταξιοδότησής τους λόγω γήρατος στα 15 έτη ασφάλισης ή με τη συμπλήρωση 4050 ΗΕ, σύμφωνα με το Ν.2227/94. Όμως, με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο δεν έγινε πρόβλεψη απαλλαγής της κατηγορίας των θαλασσαιμικών από τις μειώσεις κατά 40% του ποσού της κύριας σύνταξης άνω των 1000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε υπόψη της τη φύση της ασθένειας των θαλασσαιμικών, δεν μερίμνησε ανάλογα και τους καταδίκασε στη λήψη ισοβίως μειωμένης σύνταξης. Οι θαλασσαιμικοί πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, σοβαρές αιματολογικές ασθένειες με επιπλοκές, που συνεπάγονται δευτερογενείς παθήσεις. Οι πάσχοντες καταβάλλουν τιτάνιο αγώνα για την ομαλή υγεία και ζωή τους. Παρόλα αυτά, όμως, η Κυβέρνηση τους καταδικάζει και τους θέτει στο περιθώριο. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν στην εξαίρεσή τους από τη μείωση των συντάξεων κατά 40% του ποσού της κύριας σύνταξης άνω των 1000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών. 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν σε εξαίρεση των θαλασσαιμικών από τη μείωση των κύριων συντάξεων για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών;